Tuesday, February 1, 2011

Konsten att bita sig i tungan

Det finns ett uttryck som lyder: "A good word melts the cold of February while a bad word can freeze the month of June". Det finns få saker som påverkar oss så mycket som andra människors ord - riktade emot oss. Det vi bekräftar hos andra är det som växer, vare sig det är negativt eller positivt.

Konsten att hålla tyst när man är på väg att säga något som man egentligen inte menar eller kan stå för, är fin att ha i ryggraden. Inte lätt, men fin.

Precis som att man kan öva upp sin förmåga att hålla mun när det är rimligt att hålla mun, kan man öva upp förmågan att leva selektivt, enkelt och rent. Egentligen är det precis samma sak som att hålla mun. Man väljer att lägga energi, fokus och kraft på det som är långsiktigt växande, viktigt och gynnsamt för så många parter som möjligt. Och man biter sig i tungan när man är på väg att göra något som man kommer att ångra ett dygn eller två senare.

Och så gör man massor av misstag på vägen, icke att förglömma. De mest visa och upplysta män och kvinnor som levt har inte blivit fria från sporadiskt galna handlingar, vad de däremot behärskat är att inte se det som en katastrof. Vi gör fel, vi lär oss något och vi går vidare som starkare kvinnor eller män med lite mer livserfarenhet och lite mer ödmjukhet. Skulle vi inte köra av vägen totalt ibland, skulle vi förmodligen bli outhärdliga att umgås med.

Benediktermunkar brukar prata om att "ta över vårdnaden för sin tunga". Det går att läsa in mycket i de orden. Det mest uppenbara är att vara medveten om vilka ord som slinker ut ur våra munnar, och vilka vi avsiktligt väljer att hålla inne med, trots att vi kanske borde yppa dem. Uppenbart är också självkontroll, renhet och selektivitet - vackra och enkla ord med flera meters djup.

Det enda sättet att bryta en "dålig" vana, oavsett hur den ser ut, är att varje dag  ha en ärlig och uppriktig intention att göra lite bättre i dag än i går, och sedan med den största självkärleken tolerera att det ibland inte blir som man vill, det vill säga ett steg framåt och fem bakåt. Det kräver en stunds tystnad och stillhet varje morgon för att spika intentionen, och det kräver en villighet och en uthållighet som går bortom de snabba och attraktiva lösningarna. Och det kräver en ängels tålamod, samt en välskött, välskrapad och ljusrosa tunga som kan uppföra sig även när världens alla idioter har slagit läger i ens närhet. 

No comments: