Thursday, January 20, 2011

Fyra bokstäver i en liten ask

Går du igång på nya idéer, människor och aktiviteter? Älskar du att röra på dig, resa, frihet och möjligheten att bege dig dit inspirationen leder dig? Blir du inspirerad av tron på mänskligheten och vill arbeta med frågor som känns djupt meningsfulla? Tycker du om att ha en strid ström av varierade nya utmaningar, planera ditt eget schema och ha kreativiteten och spontaniteten att möta andra människor.

Är du nyfiken, ogillar du konventionella och stela lösningar och sätter du ett högt värde på din personliga och själsliga utveckling? Är du ofta eldigt engagerad i dina idéer? Har du en tendens att vara fokuserad på idealet snarare än verkligheten? Är du "konstnärssjäl" även om du kanske inte arbetar yrkesmässigt som konstär?

Är du bra på att improvisera, inspirera, stötta, drömma och tänka snabbt? Är du pratsam, social, bra med ord, "igångsättare" och måste ha något "stort" att jobba emot för att må bra? Blir du deppig om du har för lite kontakt med människor, för lite att göra eller får för lite uppskattning för ditt jobb? Är etik viktigt för dig? Står du alltid upp för det som är rätt? Tycker du nu att det är kul att känna igen dig och blir motiverad av det? Men ogillar du också när någon försöker placera dig i ett fack?

Jag är inget "fan" av personlighetstester, men vår gamle käre Jungs "Myers Briggs" är kul. Känner du igen dig ovan kanske du (också) är en ENFP? Det "stora" testet tar tid och kostar en (stor) slant, men hobbyversionen på nätet fungerar för oss dödliga. Det finns massor av forum på nätet där du hittar din "flock" och där du - om du hittar rätt - kan skratta läppen av dig för att det finns människor världen över som är - precis som du. :) Googla "myers briggs", gör testet och bli inte förvånad om du också är en ENFP:are. "It takes one to know one".

Torra fakta: Myers Briggs bygger på Carl Jungs teorier om psykologiska typer. Det är ett av världens mest använda personlighetstest och har över 50 års forskning bakom sig. I första hand är det ett instrument för självkännedom och personlig utveckling och visar hur skillnaden mellan människor kan tas tillvara. Andra användningsområden är grupputveckling, där en förståelse för olikheterna kan leda till att man undviker missförstånd/konflikter och att man kan dra nytta av gruppdeltagarnas olika styrkor. Modellen används också som en grund för att reflektera kring lärstilar, för att öka sin skicklighet i bemötande av personer med annan personlighetsstil och för att bli klar över den egna ledarstilen.

Myers Briggs är uppbyggt kring fyra skalor, var och en med två motsatta svarsalternativ:

Extraversion: Uppmärksamhet och intresse främst riktat mot människor och ting i den yttre världen.  
Introversion: Uppmärksamhet och intresse främst riktat mot idéer och koncept i den inre världen.

Sinnesförnimmelse: Uppfattning av världen sker direkt via de fem sinnena. Det primära intresset ligger i det befintliga.
Intuition: Uppfattning av världen sker indirekt via det undermedvetna. Det primära intresset ligger i möjligheter.

Tanke: Beslutsfattande grundas på logik och objektivitet.
Känsla: Beslutsfattande grundas på subjektivitet.

Bedömning: Hantering av den yttre världen sker helst genom bedömning.
Perception: Hantering av den yttre världen sker helst genom perception.

2 comments:

Z said...

Haaah... Vad säger man!? Nu kommer jag aldrig att somna...

TACK ;)

Elisabeth said...

Tack för en bra länk och tänkvärda ord. Kan kanske ha nytta av materialet i mitt jobb som pedagog.