Monday, November 8, 2010

8 vanliga steg till ett ovanligt liv

Bästa boken (enligt mig) för oss som är intresserade av meditation och själsliga frågor: "Meditation" av den lille nu avlidne professorn med de vackra ögonen: Eknath Easwaran. Det är en av de böcker som betytt allra mest för mig och som jag fortfarande läser regelbundet för att bli påmind. Kort resumé kommer här! Ta det du vill ha och släng resten i närmsta papperskorg - det finns inget rätt eller fel.

1. Meditation: 30 minuter samma tid varje morgon, ett väl ventilerat rum, en rak rygg och upprepande av en passage/text som man själv väljer. Ju större innebörd i passagen, desto större liv. Jag brukar använda St Francis prayer eller någon liten text av Gandhi eller Moder Teresa. Själva meditationen består av att träna sinnet genom att hålla fokus på att upprepa texten långsamt tyst för sig själv. Kommer man av sig börjar man om från början och varje halvtimmesperiod som man sitter ner är en seger trots att man i början kanske inte kommer igenom hela texten en enda gång.

2. Mantra: Ett ord som upprepas tyst för sig själv under dagen, men utan att sitta stilla ner. När man ska somna, när man står i kö, när man är ute och går eller när man är arg, stressad, exalterad eller ledsen. Jag har valt Gandhis mantra "rama" för att det ger lite extra kraft att veta att många "stora" människor har använt och använder det. Viktigast är att det är ett stort ord med en stor innebörd.  

3. Sakta ner: Prata långsammare, röra sig långsammare, andas långsammare, diska långsammare eller älska långsammare. Huvudtanken är att sakta ner allt i livet för att slippa fatta förhastade beslut, för att få en stabilare bas att stå på och för att bli en lite mer närvarande varelse.

4. Riktat fokus: Att göra en sak i taget och att slutföra det första innan man börjar med det andra. Det viktigaste först och så ett helhjärtat fokus på det tills det är dags för nästa aktivitet. När man sopar golvet så sopar man golvet, när man skriver så skriver man och när man äter en påse chips så äter man en påse chips. Motsatsen till multitasking.

5. Träna sinnena: "Taste lies in the mind, and the mind is yours to change" - kärnan av ordet disciplin. Går ut på att följa kroppens äkta behov snarare än sinnenas njutning och att öva upp förmågan att välja och göra det rätta snarare än att följa första bästa impuls. Sker genom övning: En kopp kaffe istället för tre, diska nu istället för sedan eller göra det på att göra-listan nu och inte imorgon.

6. Sätta andra människor först: Svårt i dagens ego-samhälle där vi lärt oss att alltid prioritera oss själva först och främst. Frågan är hur vi mår om vi börjar tänka lite mer på andra än oss själva? Och då självklart med en grund av meditation och sunt leverne som vi alltid kan hämta kraft ifrån. Vi kan aldrig tänka oss fram till lycka utan den smyger på oss när vi glömmer oss själva, precis tvärtemot vad många tror är vägen till lycka.

7. Själslig gemenskap: Att ha ett gäng människor med samma livsfilosofi där man kan hämta och ge kraft och få en känsla av äkta hem. Kan se ut på många olika sätt, men kärnan är alltid äkthet, ärlighet och öppenhet och en frihet från tillgjorda utsidor. Man vet när man har hittat rätt och till dess är det klokare att vandra ensam än att kliva in där man inte hör hemma.

8.  Läsa klok litteratur: Vad menar man med "klok"? Ju oftare man läser en klok bok desto mer får man ut av den. Den tar aldrig slut och ger oss en känsla av hem. Det bästa alternativet om man inte har hittat en äkta själslig gemenskap. Gå till så ursprungliga källor som möjligt i litteraturen och prova tills det "klickar" i dig. Ett fantastiskt sätt att få tillgång till flera tusen år gammal visdom utan att röra sig ur fläcken och utmärkt för en daglig påminnelse.

4 comments:

Carolina söderberg said...

SÅ himla bra, sen jag likeade dig på facebook så läser jag så fort du lägger upp något och det hjälper mig! Perfekt att coacha på avstånd ju, tack! :-) Kram Carolina ( jag var med i portugal )

Sofia Sivertsdotter said...

:) Tack själv Carolina för en underbar vecka! Glad att få "ha" dig här med.

Sköt om dig!
Sofia x

Dominic said...

Hej Sofia, tack för din sammanfattning! Fick speciellt energi från nr 1, 3 och 4 eftersom jag arbetar med de just nu. Ha en bra vecka!

Sofia Sivertsdotter said...

Dominic: Ha en bra vecka du med! Tack för att du tar dig tid att skriva.

Allt gott!
Sofia