Friday, August 14, 2009

Känslor, berg- och dalbana och betong

När känslorna styr oss åker vi berg- och dalbana beroende på om börsen går upp eller ner, om människor behandlar oss som vi vill att de ska behandla oss eller inte och om vi har ett jobb (som världen definierar ordet jobb) eller inte.

Vi glömmer lätt att allt vi har i livet har vi till låns och att allt som finns i vårt liv också förr eller senare kommer att försvinna. Det är inte det som händer i livet som ger oss sinnesro utan vårt förhållningssätt till det, oavsett vad "det" är.

Vi kan vara lyckliga samtidigt som vi är sjuka, fattiga och till och med döende. Vi kan vara olyckliga mitt i rikedom, välstånd och världens definition på lycka. Svaret på lycka ligger således inte utanför oss utan inom oss. Ingen revolutionerande nyhet, men värd att tatueras in bakom ögonlocken varje dag ändå.

När vår grund, vår kärna och vår självkänsla är stabil behöver vi inte gå sönder om vår partner lämnar oss, om pengarna försvinner eller om vi blir av med jobbet. Därmed inte sagt att vi inte blir ledsna och sörjer det som försvinner, men vi vet och har tillit till att allt liv per definition innebär förändring och att livet självt bär oss genom smärtan. Bygger vi vårt liv på betong (det inom oss) istället för på sand (det utanför oss) har vi inget att förlora vilket ger oss friheten att riskera - och vinna - allt.

No comments: