Monday, May 3, 2010

Vertikalt och horisontellt arbete

Vertikalt arbete innebär att jobba med oss själva lika dedikerat som vi jobbar med allt annat utanför oss själva. Syftet med all personlig och själslig utveckling är att bli fria från vår självcentrering så att vi sedan kan engagera oss helhjärtat i horisontellt arbete. Det är inte våra problem som är problemet i våra liv utan vår självcentrering och tron att våra problem är mycket svårare, större och mer svårlösta än någon annans. Självcentreringen är alltså problemet, inte problemen i sig.

När vi kliver bortom våra egna problem får vi mer tid och energi över till det horisontella arbetet och medan det vertikala pågår med en daglig självrannskan för att checka av att vi är "på spåret" kan vi lägga mer tid på att hjälpa andra. Det horisontella arbetet handlar minimalt om oss och maximalt om hur vi kan bidra till andra genom att använda de erfarenheter, den kunskap och de lärdomar vi fått genom det vertikala arbetet.

Det räcker med en enda mening för att sammanfatta det här: "Clean house (ditt liv), trust Life (vad du än tror på som är större än du), help others (på det sätt som du gör det bäst). Livet är ganska enkelt om vi låter det vara enkelt.

No comments: