Friday, October 1, 2010

Engagemang är svaret på allt

"Enligt dem handlar det om pengar. I själva verket handlar det om grundläggande samhällsförändringar". Jan Vandemoortele är en av milleniemålens grundare, som efter toppmötet i New York konstaterar att det är brist på engagemang snarare än pengar hos världens ledare som gör att målen blir svåra att nå till 2015.

Jag kan inte låta bli att fundera på vad som skulle hända om bara vi svenskar under dessa 4 år skulle engagera oss helhjärtat i de 8 milleniemålen för att halvera fattigdomen i världen. Vi har pengar och kunskap (eller tillgång till den), vi är fria att välja vad vi gör med vår tid och vi har en jäklar anamma-ådra i oss, även om den inte alltid syns så tydligt offentligt. Jag tror att vi skulle kunna nå dem allihop. 9 miljoner människor x 365 dagar + engagemang på rätt saker = en enorm kraft.

Konstprofessor John Ruskin sa en gång: "The highest reward for a person is not what they get for it, but what they become because of it". Vackert. Min fasta tro är att när vi har våra kroppsliga behov tillfredsställda, är det känslan av att göra rätt, att göra gott och att göra klokt som är viktigast för att vi ska känna oss som riktiga människor.

När vi lämnar jorden är det tron på att vi har försökt åstadkomma något, snarare än chipssmulor i soffan och hur snygga vi är som lik, som räknas. Det finns ett talesätt som säger att det viktiga är inte vad vi åstadkom under vår livstid, utan vad vi försökte åstadkomma i ögonblicket då vi dog. Det är aldrig för sent. I dag har vi 3 månader kvar till årsskiftet. Vem vill du vara när klockorna ringer in ett nytt år?

No comments: