Thursday, November 4, 2010

Ledstjärnan som gör dig till stjärna

Det är först när vi blir fria från önskan att bli en stjärna som vi kan bli en. Det är först när vi har en ledstjärna som inte handlar om oss som vi kan få ett riktigt meningsfullt liv. Det är först när vi minns vilka vi var som barn som vi kan börja göra oss fria av den vuxenhet som inte stämmer överens med vår sanna mogna väg.

Livet handlar inte om att lära oss så mycket som möjligt, utan om att göra oss av med så mycket av möjligt av det som vi har lärt oss. När vi har skalat bort allt som inte är vi kommer vår ledstjärna och livssyfte att lysa klart. Skillnaden mellan oss och Gandhi, Buddha eller St Francis är inte möjligheter, tajming eller tidsålder, utan deras avsaknad av och avståndstagande från allt som inte var en ledstjärna i deras liv. För Gandhi var ledstjärnan ickevåld, för Buddha upplysning och för St Francis att göra gott för djuren och för de fattiga. Enkelt i teorin, inte lika lätt i praktiken.

Att skala bort snarare än att lägga till, att förenkla snarare än att göra mer komplext och att fokusera på att ge snarare än att få är vägen till ledstjärnan. Den finns redan inom oss och kommer så att förbli där tills vi är redo att upptäcka och leva den. Att leva kreativt handlar inte alltid om uttryck, utan lika mycket om att skapa ett inre som är fruktbart, ljusstarkt och levande. Att låta allt meningslöst i livet få mindre och mindre plats till förmån för det viktigaste och sedan uttrycka det som för evigt står skrivet i sten inom oss. Då blir vi inte bara stjärnor, utan också ledstjärnor för någon annan tills de har hittat sin egen.

5 comments:

Anonymous said...

Och hur gör man??

Elisabeth Jönsson said...

Tack för dina underbara tankar. Det krävs styrka och inre tillit att stå för det du förmedlar.Tack för att du kämpar för dessa värden

Sofia Sivertsdotter said...

Anna: Läs bloggen i morgon! :)

Elisabeth: Tack själv för dina! Betyder mycket att du tar dig tid att skriva. Sköt om dig!

Anonymous said...

Tack Sofia för en underbar vecka i Portugal! Jag känner mig som en ny människa efter din workshop.

Ha det bra!
Sandra

Sofia Sivertsdotter said...

Tack själv Sandra! Det var en ynnest att få vara med er en hel vecka. :)

Ha en fin helg!
Sofia x