Friday, January 15, 2010

Hundar, elefanter och väldigt mycket tålamod

Tankar är lite som hundar. Olydiga hundar. Du är ute och går med Sixten som drar som en vettvilling. Han får upp spåret på en fyrbent dam och agerar som om han är fullständigt bindgalen. Vad gör du? Jo, du sliter och drar för att få tillbaka Sixten till din sida. Du gör det igen. Och igen. Och igen. Till förbannelse.

Tankarna beter sig lite likadant. Du tänker på en sak, låt oss säga elefanter, och försöker hålla fokus på just elefanter. Men vips så sitter du och tänker på varför din stortå gör lite ont, vad du ska ge din morbror i födelsedagspresent och hur din semester ska ligga nästa sommar. Det är lite Sixten över det hela. Vad göra? Låtsas att du har ett mentalt koppel och kom tillbaka till elefanterna. Igen och igen. Och igen. Dag ut och dag in. Trägen vinner.

Om vi tänker på allt annat än elefanter när vi egentligen vill tänka på elefanter men kommer på oss själva med att vi inte gör det har vi kommit långt (hängde du med?). Målet är att fokusera på elefanter allenast, men vägen dit är lång. Det tar tid att lära Sixten att sitta och det tar tid för oss att lära om när vi vår vardag länge bestått av ett splittat fokus. Men - det går att lära gamla hundar att sitta och det går att lära oss tvåbenta att tänka knivskarpa tankar. Väldigt mycket tålamod och träning står på schemat både för Sixten och oss.

No comments: