Monday, September 6, 2010

40 år av trial and error ger framgång

Mats Paulsson är 66 år gammal och sedan mer än 40 år VD och koncernchef för bygg- och anläggningsföretaget PEAB. Låter inte sådär vansinningt spännande, men ack så fel man kan ha. Jag lyssnade på Mats härom månaden då han intervjuades live på Dunkers i Helsingborg (han ville inte hålla föredraget själv utan ville ha sällskap på scen). Han är liten, försynt, väldigt klok och tog mig med storm. Jag var till och med tvungen att gå fram och spontankrama honom efter intervjun, och det sker inte speciellt ofta ska tilläggas.

Mats berättar om att han en dag på flyget på väg upp till ett möte i Stockholm upptäcker att han fortfarande har morgontofflorna på sig. Hysteriskt roligt. Han berättar att om hans chefer inom företaget inte gör misstag tillräckligt ofta så omplaceras dem inom företaget, då en bra chef måste göra misstag för att utvecklas. Mats berättar om hur hårt företaget jobbar för att minska slitaget på vår jord. Om hur det är att driva företag med sin bror (brodern Erik har varit med sedan start) och om skolan som PEAB har startat för att gynna tillväxten i regionen. Och han tar själv personligt ansvar för att flygplatsen som Kullaflyg driver i Ängelholm aldrig kommer att läggas ner.

PEAB är också generalpartner i den ideella organisationen Mentor, vars arbete syftar till att unga ska välja bort droger genom att relationen mellan vuxna och unga stärks. Vid sidan om Mentor har Peab ett stort engagemang i Ronald McDonalds barnfond. Fonden ger svårt sjuka barn möjlighet att bo tillsammans med sina föräldrar och syskon i en trygg och hemlik miljö. 7 års folkskola har Mats i bagaget, men livsvisdom som ett helt universitet. Hans engagemang för företaget och samhället berör, men mest är det hans uppsyn som gör att man inte glömmer mannen med det stora hjärtat i första taget.

No comments: