Thursday, September 2, 2010

"Kompromisser leder till medioker design"

På bilden: Jacob Holdt, dansk fotograf som förra året ställde ut sina bilder under namnet "Faith, Hope and Love" på Louisiana. Vagabonden Jacob reser genom USA: s undre värld under flera årtionden och dokumenterar allt han ser: Rasism, fattigdom, droger, våld, men också kärlek, äkthet och starka känslor. Kameran verkar älska att Jacob tar ut svängarna och belönar hans passionerade (och ibland destruktiva) leverne med fantastiska bilder som berör.

En annan fotograf som har påverkat mig mycket är sydafrikanen David Goldblatt. När jag träffade honom var han 79 år och på världsturné med sina svartvita foton om Sydafrika och dess orättvisor. Han var liten, lågmäld men en sådan som syns utan att försöka det minsta. David var 44 år när han hade sin första utställning och har sedan dess ställt ut världen över och skrivit ett flertal böcker med bland annat Nadine Gordimer. Jag frågade varför det tog så lång tid innan han började fotografera professionellt och han svarade att hans pappa ville ha honom i butiken de drev tillsammans så han valde att låta drömmen vänta.

"Kompromisser leder till medioker design" (sagt av 10-gruppens Inez Svensson) - håller vi tillbaka känslor och tankar blir vårt kreativa leverne mediokert. Det är i ytterligheterna och i de tvära kasten som konsten föds. Det är i kopieringen, rädslan och viljan att foga sig i ledet som vi mister konstnären, friheten och skaparen inom oss. Man om vi inte vågar så håller livet alla möjligheter bevarade tills vi är redo att ta steget. Och ibland kan det till och med bli bättre om vi väntar till vi nästan är övermogna.

No comments: