Friday, September 24, 2010

3 sätt att stärka din integritet

1. Gör dig fri från allt som "skaver", det vill säga allt du borde gjort men inte gjort, saker som är någon annans som du inte lämnat tillbaka ännu, samtal du skulle ha ringt, människor du borde ha sagt förlåt till, dörrar som knarrar och så vidare. Skapa en lista på 50 saker som dränerar dig på energi, stort och smått, och sedan: action! Minst 3 saker per dag och du kommer att flyga fram med rak och stolt rygg.

2. Se över dina personliga grundvärderingar - och att du lever utifrån dem, det vill säga att den du är stämmer överens med det du gör. Svara på följande frågor för att hitta vad som är viktigast för dig för att må optimalt och vara maximalt produktiv och glad:
  • Vad gör du när du känner dig allra mest som dig själv?
  • Vad brukar du få komplimanger för?
  • Vad känns lika lätt som att andas?
  • Vad tycker du är spännande och kul att göra?
  • Vad är det första du läser i en dagstidning?
  • Vad brukar du bli upprörd över i media?
  • Vad skulle kännas omöjligt att vara utan?
Fundera sedan på vilka värderingar som styr det som du tycker om eller inte tycker om. Älskar du till exempel att resa, är det då äventyr, frihet eller något annat som gör att du älskar det? Om du är konstnär är förmodligen skönhet, kreativitet eller uttryck grundvärderingar, om du är komiker är det kanske glädje, kommunikation eller kreativitet, om du är egenföretagare är det kanske frihet, variation eller utveckling. Försök att ringa in 3-5 grundvärderingar som är allra viktigast för dig och använd dem sedan när du fattar beslut etc. Och när du mår mindre bra - fundera på vilken av dina grundvärderingar du har kompromissat med.

3. Ansvar! Om du tar ansvar för allt som kommer in i ditt liv varje dag, slipper du fylla på din "skav-lista" och du kommer att hedra dina värderingar. Ofta kan det vara hjälpsamt att ha någon form av struktur för att stämma av att man är "på spåret". Kanske en inventering varje kväll eller vecka där du går igenom vad som hänt och vad du behöver fokusera på kommande dag eller vecka. Att välja ut 3 saker för kommande dag som är absolut viktigast brukar fungera för många - allt för att förbli produktiv, effektiv och knivskarp i kanterna.

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Tack :D